onsdag 10 augusti 2011

Att jobba som hästskötare.


Hästskötare arbetar vanligtvis i travstall, galoppstall, ridskolor, handels- och utbildningsstall eller vid ett stuteri där man föder upp hästar.


Vad är / gör en Hästskötare?
Hästskötaren har ett omväxlande arbete. Han eller hon utfodrar hästarna, till exempel med hö och havre, och ser till att de har vatten. Hästarna ska ryktas och deras hovar skötas om. Boxar, spiltor och stall ska hållas rena. Hästskötaren ser ofta också till att hästarna motioneras. Vid stuterier medverkar man ofta vid betäckningar och fölningar.

Det är inte bara hästarna som ska vårdas. Utrustning som sadlar, selar, täcken och träns ska skötas. Hästskötaren rengör och lagar munderingen samt byter ut trasiga delar vid behov. Sköter man tävlingshästar ingår det i arbetsuppgifterna att förbereda dem inför transport och tävling. Flera av arbetsuppgifterna kan innebära tungt arbete, till exempel att bära foder och utrustning eller att köra ut spillning från stallet. Arbete i travstall eller hos tävlingsryttare med tävlingshästar innebär vanligtvis resor.

Andra arbetsuppgifter kan vara att sköta enklare underhåll och reparationer av hagar, banor, byggnader och andra anläggningar. Hästskötare som arbetar vid ridskolor kommer i kontakt med hästintresserade barn och ungdomar.

Hästskötare behöver kunskaper om djurens hälsa och skötsel. Man behöver också vara lyhörd för hur hästarna beter sig och känna till gällande regler för djurskydd.

Som hästskötare samarbetar man med stallchef, ridinstruktörer, ridelever, tränare, veterinärer, hovslagare samt häst- och stallägare.

Hästskötare är ofta ett genomgångsyrke. Med vidareutbildning är det möjligt att arbeta som stallchef, ridinstruktör/ridlärare, travtränare eller hästutbildare.

MY LIFE AS A FOUR-IN-HAND GROOM!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar