onsdag 29 februari 2012

Attityd och kunskap

Vissa männsikor! Var får dem allt ifrån?!
Vissa kan inte förstå hur man kan låta en häst ha en vilo dag, när dem vilar 23 timmar om dygnet, i fall dem går 1 timme om dagen. Vissa kan inte förstå varför man ibland låter hästarna stå inne i sin box när det regnar och blåser, i stället för att släppa dem i hage, och vissa kan inte förstå hur man "bara" kan ge sin häst 8 kilo hö om dagen!

Jag har mailat med en tjej som tyckte det var alldeles för lite mat med ändast 8 kilo hö om dagen till en stor häst. Hon kunde inte alls förstå hur man med en häst på 650 kilo (vilket hästen i fråga inte väger, utan ca 600 kilo) kunde klara sig på så lite mat. Hon menade på att man inte kunde ge hästen samma mat och samma mängd under hela hästen livsläng, utan det var olika från år till år.
Hästen i fråga hade aldrig kunnat äta 15 kilo hö om dagen, som hennes häst åt, vilket hon ansåg bara var bra för magen för hästen, och den har aldrig blivit tjock av att äta så mycket.
Hon var också tydlig med att berätta att hon var väldigt noga med att räkna ut foderstater, och en häst med den häjden och den vikten, skulle absolut få äta mer än bara 8 kilo hö.

Vad bra, säger jag. Grattis till dig som har en häst som klarar av att äta hur mycket som helst utan att gå upp vikt.
Men hästen i fråga har ätit max 8 kilo hö och ca 2 kilo kraft om dagen, och då är det värt att poängtera att hästen varit tävlingshäst på elit nivå under en del av dennas liv... och aldrig har han varit smal! Mer sportig!!!

Som hon själv skrev så sa hon att hästen i fråga aldrig hade klarat av att stå i hennes stall, då hon trodde att den skulle äta sig sjuk av all mat dem ger.
Förmodligen!

Men har man en lättfödd häst som lägger på sig ett par kilo med lite för mycket mat, kan man inte skriva in vikt och höjd på hästen i en foderstats beräknare och få fram vad hästen bör äta.
Ta två människor tex. Dem väger lika mycket, och är lika långa. Inte kan man låta dem äta lika mycket, det är ju väldigt olika från person till person. Likaså med hästar.
Jag vet hästar som tävlar året om, och som är högt presterande hästar som får 4 kilo hö, och 1,5 kilo kraft om dagen, som ändå är på gränsen till tjocka.

Så snälla männsikor! Det går inte att räkna ut foderstater till alla hästar på internet!! Kolla på hur hästen ser ut i kroppen, och ge så mycket mat den behöver, för hästens eget bästa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar